Het social intranet van VPRO: Grafisch ontwerp en content

Het social intranet van de VPRO wordt ingericht met een combinatie van de standaard oplossing van Embrace en met het CMS Umbraco. Embrace is het platform dat wordt gebruikt als de gebruiksvriendelijke presentatie van het social intranet. Umbraco wordt gebruikt voor de managed content. Op een social intranet heb je te maken met verschillende typen content. Globaal kun je de content opdelen in drie soorten:

Managed content
Dit is vaak corporate content die wordt beheerd vanuit een Content Management Systeem (CMS) door een afdeling als Communicatie of P&O. Bijvoorbeeld organisatienieuws, procesinformatie of facilitaire informatie. Medewerkers kunnen wel reageren op deze content, maar kunnen de content niet zelf plaatsen, wijzigen of verwijderen. In vergelijking met een traditioneel intranet, zal de hoeveelheid managed content op een social intranet een stuk lager zijn.

User generated content
Content die ontstaat uit dialogen en publicaties van medewerkers zelf, zoals microblogs en interactieve blogpages. Medewerkers kunnen deze content zelf plaatsen, wijzigen en verwijderen.

Automated content
Automated content komt vanuit het bestaande applicatielandschap. Denk hierbij aan Microsoft Lync, Exchange koppeling en ontsluiting van informatie uit Clipit.

Screenshot homepage social intranet VPRO met managed content, user generated content en automated content.

Zoals je kunt zien in bovenstaand screenshot begint de home pagina met een balk met managed content met de volgende onderdelen: tijdlijn, nieuws, organisatie, afdelingen, medezeggenschap en praktisch. Hier kan de VPRO haar corporate content kwijt. Deze wordt beheerd vanuit het Umbraco CMS. Medewerkers kunnen wel reageren op deze content maar kunnen de content niet zelf plaatsen, wijzigen of verwijderen. Dit geldt ook voor het nieuwsblok, dat daaronder komt.

Tussen de balk en het nieuwsblok zie je de headerfoto met Arjen Lubach. Bij het ontwerpen van een social intranet moet je altijd kiezen tussen het neerzetten van een juiste sfeer die past bij de huisstijl van de organisatie en de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het intranet moet VPRO uitstralen en tegelijkertijd functioneel zijn. Daarom is er gekozen voor een bescheiden header zonder dat het ten koste gaat van de functionaliteit van het intranet.

Iets naar onder begint de tijdlijn. Hier vind je de user generated content die ontstaat uit dialogen en publicaties van medewerkers zelf, zoals microblogs en pages. Medewerkers kunnen zelf content plaatsen, wijzigen en verwijderen.

Aan de rechterkant van het scherm zie je een aantal widgets. De content van deze widgets komt uit koppelingen met externe applicaties en noemen we automated content. Zo komt de content uit de widget ‘in de media’ uit de applicatie Clipit Deze widget toont een overzicht van wat er in de media verschijnt over producties en medewerkers van de VPRO.

Een van de belangrijkste functionaliteiten voor de medewerkers van de VPRO is een goed werkend en duidelijk smoelenboek. Daarom hebben we er voor gekozen de ‘wie is wie’ widget over twee kolommen te verdelen.

Wil je meer weten over het inrichten van een social intranet? Lees dan eens dit artikel: Hoe richt je een social intranet in?

Wil je Embrace liever van binnen bekijken? 

Meer weten over dit onderwerp?

Vraag het onze specialisten!
No items found.