Twee dagen hacken: teambuilding bij Umbrella

Eind december was er tijd voor teambuilding binnen Umbrella. Samen met Embrace en overkoepelende organisatie Malengo werd een 36uur durende Hackathon georganiseerd. Wat is een Hackathon zul je je afvragen. En wat hebben jullie precies gedaan in al die uren? In deze blog neem ik je mee in onze Hackathonwereld.

Geen lezer? Kijk dan deze video voor een sfeerimpressie. Ook als je wel graag wilt begrijpen wat we hebben uitgespookt en het gewoon leuk vindt om de video te zien, is het een aanrader.

Een Hackathon

Wikipedia definieert een hackathon als volgt:

“A Hackathon is a design sprint-like event in which computer programmers and others involved in software development, including graphic designers, interface designers, project managers, and others, often including subject-matter-experts, collaborate intensively on software projects”

Oftewel een event waarin developers samen werken aan projecten. Bij ons was dat ook het geval. Wij bestaan natuurlijk niet alleen uit softwareontwikkelaars en daarom was er ook een niet technisch initiatief.

Onze Hackathon

Help! Onze omgeving is gehackt! Twee dagenlang hebben we van deze lekker foute omgeving kunnen genieten.

Voorafgaand aan de Hackathon kon iedereen hun plan inbrengen. Het enige criterium was als volgt: “Wat zou je willen uitwerken waar je in je dagelijkse werkzaamheden niet aan toe komt? Het moet een toevoeging zijn aan de organisatie en/of product.” Creativiteit: kom maar op!

Er werden in totaal tweeëntwintig ideeën ingediend. Omdat er aan maximaal tien plannen gewerkt kon worden, hebben we gestemd op onze favorieten. Op het einde van de Hackathon werd er opnieuw gestemd op de best uitgewerkte ideeën. De top drie mag een weekendje weg: motivatie is aan!

De ideeën

Aan het begin van de eerste dag mochten de tien idee indieners hun plan pitchen. Hierdoor konden zij de rest van de collega’s enthousiast maken zodat zij zich gingen aansluiten bij hun team. Er werden twee teams samengevoegd en dus waren er acht kansmakers op de felbegeerde prijzen.

Wat waren die acht ideeën dan?

  1. Umbrella voor Support

Elke dag komen er tientallen vragen over Embrace of Umbrella binnen bij onze supportafdeling. Omdat we een geweldig product voor dienstverlening maken (Umbrella), is het niet meer dan logisch dit zelf ook in gebruik te nemen. Daarom bouwde Wouter samen met Ivar, Jolle, Johan, Michiel, Martin, Dajo, Martin, Eric en Jonas, aan Umbrella voor support.

  1. Video gebruiken in Embrace

Jelmer, Pleuni en Peter waren het over één ding eens: we moeten meer met video doen! Dus zij bouwden samen met Chen, Samir, Jan Willem G, Wim, en Klaasjan aan het direct streamen van video in de tijdlijn, videobellen binnen de chatfunctie en direct uploaden en afspelen van video in Embrace. Koen, Martijn en Paul zorgden voor een mooie video die getoond kon worden.

  1. Social & Sustainable Malengo

Hoe kunnen we onze organisatie verduurzamen en een verschil maken in onze omgeving? Tijdens de Hackathon is een plantenmuur gebouwd en ingericht (is gezond en stimuleert productiviteit) door Erik, Maaike en Sanne, is er een inkoopbeleid opgesteld (vanaf nu gebruiken we onder andere ecologische schoonmaakmiddelen, gerecycled papier en ledverlichting) door Marie en ik (Sarah), heeft Henri voor twee fietsen gezorgd zodat we de auto laten staan bij kleine afstanden, zijn er twee donaties gedaan, is het team de straat op gegaan om daklozen te helpen en wordt er nu één keer in de maand een “Meat Free Monday” georganiseerd! Oh ja, toch nog wel een software dingetje: Marijanna maakte twee widgets, een die laat zien hoeveel CO2 we besparen als met de fiets gaan i.p.v. auto en een die laat zien hoeveel water we besparen als we een vegetarische lunch serveren. Linn en Michelle hebben het team mentaal ondersteund en vooraf meegedacht aan de ideeën.

  1. Team Tablo ontwikkelde een live Umbrella dashboard

Bij Umbrella draait het maar om één ding: de beste omchichannel dienstverlening. Om dit te kunnen faciliteren en klanten nóg verder te helpen in het verhogen van hun serviceniveau, is er gewerkt aan een dashboard. Hermen, Joop, Sjoukje, Johannes, Jan Willem, Wouter, Tim en Ruben ontwikkelden een live Umbrella dashboard. Vanwege onze collega’s in Bulgarije, werd het team Tablo genoemd. Dat is Bulgaars voor dashboard.

Dit scherm toont real-time belangrijke informatie. Bijvoorbeeld hoeveel mensen in de wacht staan, hoelang de wachttijd is, hoeveel taken er worden verwerkt, hoeveel self service scenario’s worden ingediend, hoeveel geld er via iDEAL is overgemaakt en meer.

Het team is echter verder gegaan. De informatie op het dashboard kan ook worden vergeleken met andere corporaties. En dat geeft pas écht inzicht. Het dashboard wordt daardoor een uniek live benchmark voor omchichannel dienstverlening in de corporatiebranche.

  1. Office365 integratie in Embrace

Remco, Edwin, Cor en Klaas: een klein, maar zeer effectief en krachtig team. In een paar uur tijd creëerden zij een Office 365 widget in Embrace. In deze widget zie je de aankomende Outlook-afspraken en hoeveel ongelezen e-mail en openstaande taken je hebt staan. Daarnaast werd een Office Add-In opgezet waarmee Embrace informatie (zoals discussie over een document) kan tonen en aanvullen in Microsoft Office. Samenwerken to the next level!

  1. Een (ro)bot in Umbrella

Je kent het wel: je zit op een website en hebt een vraag. Vaak kun je die via een chatfunctie vragen en ontvang je een gestandaardiseerd antwoord terug. Daar zit een robot achter. Geert wist met zijn team, bestaande uit Sjaak, Roelof, Gerard, en Johan nog een stapje verder te gaan: een robot op spraakherkenning die de kleur van de omgeving kan aanpassen, maar ook terug kan praten en je antwoordmogelijkheden geeft waar je op door kan klikken. Technisch erg vernuftig dus.

  1. Embrace ontwerp applicatie

Esmée loopt wekelijks tegen hetzelfde probleem aan: er is weer een organisatie geïnteresseerd in het social intranet van Embrace. Erg vervelend. Nou ja, niet dat we zoveel geïnteresseerden hebben, dat is juist fantastisch! Het enige wat soms lastig is, is het overbrengen van je verhaal, want een gepersonaliseerd intranet, hoe ziet dat eruit? Veel mensen zijn visueel ingesteld en een voorbeeld van hoe de omgeving eruit zou kunnen zien is dan wel gewenst. In-house hebben we een aantal drukbezette desginers dus is het soms lastig dit te verwezenlijken. Zelf aan de slag dan maar! Met de ontwerp applicatie van team Diva, dat bestond uit Dennis, Jorik, Jos, Roberto en natuurlijk onze enige diva Esmée, is designen een piece of cake.

  1. Trinity voor Embrace

Tijdens de Hackathon zijn netwerken binnen Embrace inzichtelijk gemaakt. Met wie heb jij het meeste contact? Wie heeft dezelfde kennis als jij? Freddy, Anne-Roos, Harold, Thanh, Daan, Ruurd en Jos werkten aan deze oplossing en konden zo kennis nóg inzichtelijker maken.

De vreemde eend in de bijt

Alex, onze producer en muzikant, had het briljante idee om een videoclip te maken op basis van “Umbrella” (Rihanna). Hij werd bijgestaan door onze muziekliefhebber en getalenteerd tekstschrijver Shiva. Zie hier het resultaat:

De winnaars

Ondanks de stuk voor stuk awesome ideeën, kunnen er maar een paar de winnaars zijn:

En nu?

De winnende projecten zullen daadwerkelijk worden doorgevoerd (wanneer technisch volledig mogelijk) en verder kijken we terug op een enorm geslaagde Hackathon met super veel gezelligheid. Op naar de volgende!

Wil je Embrace liever van binnen bekijken? 

Meer weten over dit onderwerp?

Vraag het onze specialisten!
No items found.