Snel en simpel social met SPIE PLUS

Etienne Oldeman Photography

Wat zou het toch mooi zijn als niet alleen medewerkers makkelijker, sneller en directer met elkaar kunnen communiceren, maar dat óók klanten hier op kunnen aanhaken! Bij SPIE-ICS is dit stukje toekomst al bijna de realiteit, met de introductie van SPIE PLUS in november 2015.

Jan Verkaik, divisiedirecteur SPIE-ICS, over het social intranet SPIE PLUS. ‘De bedrijven die social business goed weten toe te passen zijn de winnaars van de toekomst.’ Bekijk de video

SPIE-ICS bestaat al meer dan veertig jaar en verzorgt de dienstverlening rondom telecommanagement, enterprise mobility management, datacenters en servicebeheer. Johan di Giovanni, manager Quality & Business Improvement, vertelt: ‘Begin 2014 zijn we gestart met wat wij een ‘expeditie’ noemen, bestaande uit zestien man, om de mogelijkheden rond social media en social business verder te onderzoeken. We wilden graag een laagdrempelig platform neerzetten waarbinnen alle medewerkers van SPIE-ICS snel en interactief konden communiceren.’

Tijdlijn

Er werden gesprekken met diverse onderdelen binnen SPIE-ICS gevoerd om zoveel mogelijk wensen en meningen te verzamelen. Uiteindelijk heeft dit tot SPIE PLUS geleid. ‘Op 3 november 2015 ging het live’, aldus Di Giovanni. SPIE PLUS is een portal waarbij alle informatie eenvoudig te vinden is, het heeft om die reden een koppeling met SharePoint. Via het persoonlijke profiel kan een medewerker onder andere contactinformatie, kennis, competenties en ervaringen delen met de rest van de organisatie. Ook kan het LinkedIn-profiel eraan worden gekoppeld.

Intern samenwerken

Via een persoonlijke tijdlijn kunnen gebruikers in contact treden met elkaar door vragen te stellen of kennis en informatie met elkaar te delen. Tevens worden er via SPIE PLUS teams gestart die interessegebieden met elkaar gemeen hebben. Teams kunnen zowel open als gesloten zijn. Binnen elk team kunnen gebruikers documenten delen, deze kunnen vervolgens via een previewpagina worden bekeken. Dit maakt het zeer eenvoudig om snel door grote documenten of presentaties te bladeren. Interactie ontstaat doordat collega’s op geplaatste documenten kunnen reageren of ze kunnen ‘liken’.

Enthousiasme

Een social intranet dankt zijn levensvatbaarheid aan zijn gebruikers; bij SPIE-ICS zit dat wel goed. Jeroen Dieden, consultant Business Improvement, vertelt: ‘Al vanaf de lancering op 3 november was iedereen erg enthousiast. Verder zien we dat collega’s die eerst alleen input lazen, nu ook reageren of zelf items plaatsen. Ook is er veel interesse vanuit andere onderdelen van SPIE.’ Op PLUS worden verschillende klantenteams aangemaakt waarin alle betrokken collega’s lid zijn, zoals monteurs, fieldmanagers, directie en accountmanagers. Zij houden elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen bij hun klant, er wordt zo meer betrokkenheid gecreëerd.

Ultieme doel

Het ultieme doel van SPIE PLUS is om het een online community samen met klanten en leveranciers te laten zijn. ‘We zijn op zoek naar interactie en participatie, niet alleen onder collega’s, maar ook met onze opdrachtgevers en leveranciers. We willen verder professionaliseren en transparant communiceren, we geloven dat dit de toekomst heeft’, zegt Di Giovanni. Ook binnen andere onderdelen van SPIE is er al aandacht voor SPIE PLUS. Dieden: ‘Wie weet wat de toekomst ons allemaal brengt!’

Weten hoe andere organisaties hun social intranet succesvol inzetten? Download het gratis ebook: In 7 stappen naar een succesvol social intranet.


Tekst: Stéphanie Korpershoek

Wil je Embrace liever van binnen bekijken? 

Meer weten over dit onderwerp?

Vraag het onze specialisten!
No items found.