Hoe Embrace een ëinternationalí werd

Hiring well is the most important thing in the universe. Everything else in our world is subordinate to finding great people and keeping the bar high.” – Valve Corporation

Productontwikkeling naar een hoger niveau tillen

Veel ondernemingen in het Noorden van Nederland worstelen met het aantrekken van IT-talent. Umbrella bruist van de ideeën, groeit als kool en kijkt sinds kort zelfs over de grenzen heen voor het aantrekken van ontwikkelcapaciteit. In dat laatste heb ik als project developer een grote bijdrage geleverd. Ik zag namelijk een kans om onze innovatieve productontwikkeling naar een hoger niveau te tillen door in Bulgarije op zoek te gaan naar een samenwerkingspartner in de IT.

Oost-Europese ‘Silicon Valley’

Toen ik begin vorig jaar een artikel uit Executive People over Bulgarije als de ‘Silicon Valley’ van Europa tegenkwam, begon het te broeien in mijn hoofd. “Stel nou, dat ik in de zomer twee maanden aan de slag zou gaan in die Oost-Europese ‘Silicon Valley’, om daar samenwerkingsverbanden te verkennen met andere softwareontwikkelingsbedrijven?” Vrij snel wist ik ook Hermen en Martijn te overtuigen om aan dit wilde avontuur te beginnen.

Bulgarije kwam voor mij niet helemaal uit de lucht vallen. In de afgelopen veertien jaar heb ik het land leren kennen als een land met veel potentie en met hoogopgeleid, hardwerkend jong IT-talent.

Voor mij begon dit avontuur eigenlijk al jaren geleden toen ik, als student Bedrijfskundige Informatica aan de Hanzehogeschool in Groningen, één van de meest intelligente, charmante en gedreven mensen tegen het lijf liep: mijn Bulgaarse vrouw Antonia. Tot zover de aanloop naar de grote ontdekkingsreis in de ‘Silicon Valley’ van Europa. Hoe heb ik die expeditie aangepakt?

Van high-potentials naar ontwikkelpartner(s)

Nadat ik een lijst van high-potentials en een scorecard van een twintigtal punten had opgesteld, heb ik begin juli de stoute schoenen aangetrokken en ben ik vertrokken richting Sofia. De eerste week ben ik vooral bij heel veel verschillende bedrijven langs gegaan. Tijdens die bezoekjes kwam ik er al vrij snel achter dat alleen punten ranken op een scorecard niet de heilige graal is om de juiste match voor Umbrella te vinden.

Eén van de bezoekjes die me nog lang zal bijblijven was die aan één van de grootste IT-outsourcing bedrijven in Bulgarije. Een organisatie waar een paar honderd ontwikkelaars werken. Deze organisatie bevindt zich in het meest imposante kantoorgebouw van Sofia: Capital Fort, een gigantische wolkenkrabber van 126m hoog inclusief beveiligingspoortjes en high-speed liften! Het niveau van kennis en enthousiasme was uitzonderlijk hoog, maar het was ook wel duidelijk dat dit niet direct de beste match was voor het nuchtere en platte Umbrella.

Short-list beste fit

Op basis van de gesprekken ben ik tot een short-list gekomen van drie bedrijven met de ‘beste fit’ voor Umbrella. Ik heb gekeken naar overeenkomsten op gebied van technische kennis, business, cultuur en communicatie. Met de geselecteerde partijen ben ik verder de diepte ingegaan. We gaven softwareontwikkelaars een technische case op basis van notificaties in Umbrella waaruit moest blijken hoe ze technisch inhoudelijk uitdagingen op het gebied van architectuur aanpakken en hoe ze omgaan met communicatie en samenwerking. Ook zijn we samen met projectmanagers en ontwikkelaars vanuit onze locaties in Groningen en Sneek in gesprek gegaan via Skype. Eenmaal terug in Groningen heb ik niet alleen goede banden met bedrijven in Sofia opgebouwd, maar ben ik ook een ervaring rijker.

Pilot

Na een pilot van drie maanden werken we inmiddels ruim zes maanden met een team van ontwikkelaars in Sofia. Dit zijn .NET ontwikkelaars die volledig meedraaien met de product ontwikkelteams van Umbrella en Embrace en die taken oppakken waar we anders moeilijk aan toe komen. Hierdoor kunnen we zelf full-pull doorgaan met het ontwikkelen van de volgende generatie van innovatieve software.

Begin april waren we met een team van tien man van Umbrella en Embrace een paar dagen in Sofia om de samenwerking te versterken en een nieuwe ontwikkelaar op te starten. Mijn collega’s waren erg onder de indruk van het hoge niveau van professionaliteit en werkethos. We willen dit soort bezoekjes een paar keer per jaar over en weer doen. Zo ook kwam het Bulgaarse team twee weken in Groningen en Sneek werken. Niet alleen was dit heel erg nuttig om de banden aan te halen, maar ook de ervaring als team was erg waardevol.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Een van de grootste uitdagingen in het werken met remote teams is communicatie. “Nothing beats face-time” heb ik regelmatig gemerkt. Tegelijkertijd brengt de omschakeling van een oer-Hollands bedrijf naar een internationale en interculturele werkomgeving zijn eigen uitdagingen met zich mee. Daarom zijn we ook voortdurend bezig met het ontwikkelen van cultureel bewustzijn middels trainingen en workshops zowel in Nederland als in Bulgarije. In de komende maanden willen we de samenwerking geleidelijk verder opschalen zodat we meer snelheid kunnen maken in onze productontwikkeling en we onze klanten kunnen blijven verrassen met innovatieve oplossingen die uitblinken in gebruiksvriendelijkheid. Met deze passie gaan we de toekomst tegemoet!

Wil je Embrace liever van binnen bekijken? 

Meer weten over dit onderwerp?

Vraag het onze specialisten!
No items found.